Search

3 fällor att undvika när du pratar med en person som har demens

En person med Alzheimers eller demens kan inte hålla en konversation på samma sätt som de gjorde tidigare på grund av förändringarna som sker i deras hjärna. Utan att veta det, kan vi sätta press på dem om vi kommunicerar på sätt som inte fungerar bra för dem.

För att undvika att orsaka frustration eller ilska, delar vi med oss av 3 fallgropar som du bör undvika när du pratar med någon som har demens.

1. Fråga inte varför

Överväg att ta bort ordet "varför" från ditt ordförråd. Även om det kan vara frestande - eller helt enkelt komma naturligt - att fråga någon med demens frågor som t.ex. "Varför gjorde du så" eller "Varför tycker du inte om ditt kaffe idag?", har hen egentligen inte en aning om vad som orsakar ett visst beteende. Demensen har med största sannolikheten tagit förmågan att resonera eller utvärdera.

Varför det kan slå tillbaka? Du riskerar onödig ångest genom att få din vårdtagare att känna det som om att hen blir "testad" - och misslyckas.

2. Höj inte rösten och skrik inte

Vissa personer har den naturliga tendensen att höja rösten runt äldre personer. Problemet är att Alzheimers och andra former av demens kan påverka många delar av kroppen, men öronen är inte en av dem.

Varför det kan slå tillbaka? Att höja din röst kan skrämma en person som inte har förmågan att "läsa" andra signaler på att du var på väg eller så kan det upplevas som hotande och argt, även om du bara frågar "Vill du ha kaffe?"

3. Svara inte på samma fråga om och om igen

Du kan känna dig som om att du är ombord på en karusell om någon med demens går igång med ett batteri av frågor, "Vad är ditt namn?" "Var kommer du ifrån?" "Vad är klockan?" Du vill naturligt vara vänlig - väluppfostrad - men du kan inte få någon ro heller.

Varför det kan slå tillbaka? Det är mycket mer stimulerande för din vårdtagare om du skiftar till nya samtalsämnen. Försök att säga någonting som möjliggör en respons, t.ex. att "Berätta för mig om din stickning" (ett direkt intresse) eller "Du måste sakna din barndom i Kanada" (gamla minnen varar länge).

4 views0 comments

Recent Posts

See All