Search
  • Admin

Överväldigad som vårdgivare? 5 tips för att hantera din situation

Att ta hand om en äldre vuxen kan kännas överväldigande. Det är ett tidskrävande och krävande uppdrag att ha. Ett uppdrag som kan leda till känslan av stress -ibland är det helt enkelt alldeles för mycket som händer och som krävs av dig.

Det finns dock en del enkla saker som du kan göra för att känna det som att du har lite mer kontroll på situationen och som samtidigt minskar din stress i framtiden. Följande 5 tips kan hjälpa dig ur den "överväldigade vårdgivare" situationen och ge dig lite andrum.

1. Etablera bra rutiner Det kan låta som en självklar sak men att etablera dagliga rutiner är otroligt hjälpsamt - både för dig och din senior. En rutin innebär att du gör samma basaktivitet - vardagssyssla - under samma tid varje dag. Det här ger dig och din vårdtagare struktur och ett naturligt flöde under dagen. Rutiner hjälper din senior att känna sig tryggare eftersom hen vet vad hen kan förvänta sig, något som minskar svårigheter med vardagssysslor och samtidigt förbättrar deras sömn. Rutiner minskar stress och huvudbry även för dig som vårdgivare eftersom din vårdtagares samarbete - och sinnesro - gör att även din dag går smidigare. Att ha etablerade rutiner minskar dessutom behovet av att fatta en stor mängd småbeslut under dagens lopp.

2. Använd en kalender eller daglig planerare Vårdgivning kan göra livet mer komplicerat. Att lita på ditt minne för att komma ihåg läkarbesök, när räkningar ska betalas och när läkemedel behöver påfyllning kan lätt öka din stress. Och naturligtvis göra att saker faller mellan stolarna - något som bidrar till vårdgivares känsla av att inte vara "tillräckligt bra". Använd en kalender eller daglig planeringsbok för att skriva ner din seniors besök och viktiga uppgifter. Det här gör det enklare för dig att planera för framtiden och det ger dig dessutom en snabb överblick över dagens aktiviteter - ingen mer panik över överraskningar i sista minuten.

3. Ta hand om dig själv Det är enkelt att låta din egen hälsa och ditt eget välmående hamna i andra hand när det finns så många saker som din senior behöver. Faktum är att det känns många gånger som om att du inte har något val. Men om du inte tar hand om din egen hälsa - fysiskt och psykiskt - kommer allting annat att komma få lida om du inte orkar längre. Om det inte hanteras på rätt sätt, kan vårdgivarstress allvarligt skada din hälsa. Försämrad hälsa kan dessutom göra att du inte längre ens kan ta hand om din senior. Det är otroligt viktigt att du tar dig tid att koppla av och göra någonting som du njuter av - även om det så bara är 5 minuter kan det hjälpa avsevärt i att minska din stressnivå.

4. Ha frysta måltider tillhanda Att förbereda och frysa in måltider på förhand kan minska din stress avsevärt under de där supertrötta, stressfulla dagarna. Dessutom är det förstås mer troligt att du äter en näringsrik måltid när du har det förberett och lätt tillhanda. Att tillaga färdiga rätter är också någonting som du kan be vänner och familj att hjälpa dig med - de är oftast mycket glada över att få kunna ge dig stöd med det som de kan göra för dig och din senior, även om det inte är möjligt för dem att direkt hjälpa med vårdgivning.

5. Avsätt extra tid i dina göromål I vår ibland överoptimistiska önskan om att göra så mycket som möjligt under så kort tid som möjligt, är det lätt att vi packar in en mängd "att Göra"-saker i vår dag. Det här kan vara en bra tanke rent teoretiskt men det är förstås någonting som gör att du lägger till extra stress i ditt liv. När du har en sådan fullbokad dag finns det dock inget utrymme för förseningar eller om någonting oväntat dyker upp - vilket det ofta gör vid vårdgivning. Välj sådant som du rent realistiskt kan uppnå och planera extra tid för allting. På det sättet behöver du inte oroa dig om någonting tar längre tid än förväntat eller om du behöver 5-10 minuter för att ta en snabb paus.

 

4 views0 comments

Recent Posts

See All