Search
 • Admin

Älska dig själv: En vårdgivares ultimata utmaning

Vi har alla hört att vi måste först lära oss att älska oss själva innan vi kan älska andra. Trots det så har många av oss växt upp med familjemedlemmar som var hårda eller elaka mot oss eller som lärde oss att känslan av att tycka om dig själv - tycka att du är bra och värdig - är själviskt, arrogant eller stöddigt. "Du är inte bättre än någon annan". Jantelagen, eller hur? Det här är givetvis någonting som påverkar oss i vårt liv, som vuxna.

Så hur balanserar vi de här förvirrande meddelanden medan vi hanterar den skuldkänsla som ofta förekommer hos närståendevårdare? Vi vet att människor gör misstag men, som vårdgivare, verkar vi förvänta oss en form av perfektion som faktiskt inte ens är möjlig. Den här orealistiska bilden kan göra att vi konstant känner oss besegrade. Och givetvis, över en längre tid så är det här riktigt skadande för en individs självkänsla.

Även om det inte finns någon magisk karta för att hjälpa dig navigera alla de utmaningar, hinder och upp- och nergångar i livet, särskilt livet som vårdgivare, kan vi anpassa vår attityd till att göra saker lite lättare för oss själva. Vi kan arbeta på vårt självförtroende tillräckligt för att eventuellt - ibland med stöd av professionell hjälp - lära oss att älska oss själva trots våra uppfattade fel och brister.

Det här är en svår utmaning men en som definitivt kommer att komma tillbaka till oss för att göra oss bättre människor och vårdgivare. Att lära oss älska oss själv är ett vinn-vinn.

Så hur börjar vi?

Det bästa sättet är att börja titta på din attityd mot och tankar om dig själv och din nuvarande situation. En förändring som håller i sig kan inte göras om du sveper över underliggande problem och ignorerar verkligheten. Vi ska börja med en serie av "gör inte" som kan hjälpa dig att identifiera skadande tankemönster, och samtidigt lära dig hur du avstår från att göra dem och sedan ge dig en ny start att bygga på med "att göra" som är menade att vara uppmuntrande. Tankar och beteenden som bör undvikas

 • Acceptera inte oförtjänta skuldkänslor. Vårdgivare har tendensen att känna skuldkänslor för de utsatta människorna som de ofta vårdar kan inte alltid kommunicera deras behov eller ställer orealistiska krav. De här vårdtagarna är dessutom många gånger på deras sista del av livet och det gör att det är ännu svårare att säga nej. Vi är medvetna om det här men våra hjärtan säger oss ofta istället att om vi bara gjorde ett bättre jobb med att möta deras omsorgsbehov, då skulle våra älskade närstående vara lyckliga och kanske t.o.m. leva längre. Släpp det! Vi har ingen makt att stoppa den oundvikliga cirkelns slut - det som är livet och döden. Du gör ett fantastiskt arbete med att ta hand om din vårdtagare och gör ditt bästa. Det är allt du kan göra.

 • Köp inte myten att varje sjukdom kan botas. Alzheimers är ett utmärkt exempel. Det finns för närvarande inget botemedel och sannolikt kommer det att dröja ett par år innan det kommer att komma ett. Gör det du kan för att ge din vårdtagare omsorg, trygghet och stöd men förstå att några ögonblick av lättnad ibland kan vara allt som vi kan erbjuda. Njut av de stunder som ni har tillsammans och ge dig själv kredit för att du lyckas skapa sådana ögonblick av glädje och omsorg.

 • Tro inte på allt som du läser eller hör. Även de allra bästa, välmenande råd som vi får - inklusive den här artikeln - är inte tillämpbara på alla människor i alla situationer. Varje vårdgivares situation är annorlunda och vi bor på olika plaster runt om i landet - och världen - och vi har olika resurser tillgängliga. Vi kommer från olika finansiella bakgrunder. Vår familjedynamik är unik. Vi har alla helt unika personligheter som ingen annan har. Det här konceptet går tillbaka till när vi jämför oss med andra. För all del, sök efter information och lär dig nya saker men var kritisk i det du tar till dig och var medveten om att du behöver hitta det som passar på din unika situation och låt sedan resten vara.

 • Låt inte pessimism eller depression styra ditt liv. Om du är kliniskt deprimerad - och många vårdgivare är - så se till att du skaffar hjälp till dig själv. Det är inget fult eller misslyckande att få professionellt psykologiskt stöd. Tvärtom! Det är ansvarsfullt och klokt. Att ta hand om din egen hälsa - fysiskt och psykiskt - kommer i slutänden att hjälpa din vårdtagare. Om du i din personlighet har tendensen att vara pessimistisk, kan samtalsterapi hjälpa dig med att skapa och behålla en mer realistisk, om inte optimistisk, syn på livet. Studier har visat att optimistiska individer lever längre och, i många fall, har hälsosammare liv. Så en liten stund med att försöka vrida din syn på livet och tillvaron mot ett mer positivt håll kan vara väldigt bra tid spenderad.

Tankar och beteenden att behålla eller skaffa

 • Acceptera dina fel och brister som en del av din mänsklighet. Det kan givetvis finnas saker som du behöver arbeta på - vi har alla dem - men kom ihåg att det är mänskligt att inte vara perfekt. Vem bestämmer förresten vad som är "perfekt"? Acceptera det här och du kommer att känna det som att en tyngd har lyft från dina axlar.

 • Meditera. Meditation kan göras på många olika sätt. Vissa människor njuter helt enkelt av att vara ensamma en stund och låta sina tankar vandra iväg planlöst. Andra föredra att lyssna på en guidad meditation, kanske med lugnande musik och/eller en lugn röst som coachar dem att koppla av. Du kanske föredrar bön eller spirituell meditation, att praktisera yoga, ta en joggingtur eller helt enkelt gå ut i naturen och spendera lite tid. Valmöjligheterna är oändliga. Hitta någonting som fungerar för dig och håll dig till det. Många studier har visat att meditation i alla former kan sänka blodtrycket, minska stress och öka våra känslor av välmående.

 • Motionera och ät bra. Att ta hand om din kropp är en bekräftelse på att du är värdig kärlek och viktig. Det en inbyggd "gör inte" i den här "att göra" dock. Var inte så hård mot dig själv om du inte lyckas uppnå de mål som du sätter för dig själv inom det här området, annars kommer du att motverka syftet med att ta hand om dig själv. Försök bara att göra det bättre nästa gång.

 • Gör någonting snällt för en annan människa. Gör inte det för att få uppskattning eller tack. Gör inte det för att få avund eller berömmelse från andra utifrån. Gör det för dig själv. Du kommer att känna det gott i hjärtat och det kommer att lyfta din själv, åtminstone tillfälligt. Den här sortens aktivitet kan hjälpa dig att älska dig själv för den fina människa som du är, inte för vad andra anser om dig. Det behöver inte ens vara en storslagen gest utan ta ett tillfälle att uppmuntra någon annans självförtroende gång efter annan. Det är en kvalitet att vara riktigt stolt över.

 • Förlåt andra. Många människor har gått igenom väldigt svåra erfarenheter, många gånger sådana som har kommit från andra. Förlåtelse innebär inte att du glömmer dessa händelser. Förlåtelse innebär att du inte längre låter de här negative händelserna och människorna ta upp tid och plast i dina tankar och ditt hjärta. Att släppa de här händelserna kommer att medföra att de inte längre har någon makt över dina känslor och agerande. Rikta in dig på att du definierar dig genom de positiva krafterna i ditt liv istället för att bli hållen tillbaka av de negativa.

 • Förlåt dig själv. För att du ska kunna älska dig måste du förlåta dig själv också. Det mesta som du håller mot dig själv är sannolikt inte så dåligt i alla fall. Även om du har gjort någonting som du känner avsky för idag, genom att förlåta dig själv kan du säkerställa att du inte gör samma misstag igen. Det förflutna kan inte göras om och att bära med sig det underminerar bara dina försökt till att lämna skuldkänslor, ånger och skam bakom dig. Allt vi kan göra egentligen är att lära oss från våra misstag och lova oss själva att vi ska fatta bättre beslut från och med nu.

 • Välj ditt supportsystem med vishet. Ibland så kan vänner och stödgrupper hjälpa dig att lyfta ditt humör och uppmuntra dig att komma framåt. De här grupperna kan vara för vårdgivare, våldsoffer, individer som sörjer eller vad de nu än är som du känner tynger dig. De människorna som är där kan lyssna på dina känslor och erfarenheter, och de kan många gånger relatera till det som du upplever. De kommer att förstå och acceptera dig, även om du berättar för dem om hur du känner dig gällande dina misslyckanden. Att få ta till sig deras ovillkorliga kärlek kan hjälpa dig acceptera dina brister och lära dig att stötta andra i retur. Välj vänner som har samma mål i tankarna, och distansera dig från människor som inte stöttar dina försök till (själv)respekt och ta hand om dig själv.

Om du genuint inte kan erkänna eller ens se att du är värd andra människors tid och ha dina egna behov tillgodosedda då kan det vara dags att söka professionell rådgivning. Att lära dig hur du genuint tycker om dig själv är inte enkelt alla gånger, särskilt med de blandade signaler som vi har fått genom livet från våra familjer och ibland det samhälle vi har levt i.


Att hitta en balans mellan att ge till andra och respektera oss själva är idealet. Du behöver inte be om ursäkt för hur du är, hur du känner eller vad du vill. Du är värd kärlek.

 

1 view0 comments

Recent Posts

See All